Министерството на икономиката и енергетиката ще подкрепи увеличаването на капитала на "Топлофикация"-София при изпълнението на три условия.

Това се казва в писмо до председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов и до кмета на София Бойко Борисов, изпратено днес от министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Държавата ще подкрепи увеличението на капитала на „Топлофикация"-София  чрез записване и издаване на нови акции за сметка на Столична община в размер до 55 милиона лева, като емисионната им стойност е равна на тяхната номинална стойност и средствата за увеличението бъдат използвани за погасяване на задълженията на дружеството към „Булгаргаз". Това може да стане при наличието на следните условия, пише в писмото:

  1. Разрешение от компетентния орган, съгласно Закона за държавните помощи, че увеличението на капитала не представлява държавна помощ.
  2. Доказателства, от които да е видно, че увеличението на капитала на дружеството не представлява нарушение на забранителните разпоредби от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, в случай, че за целта се ползват средства от специалния общински приватизационен фонд.
  3. Съгласие на банките кредитори по държавно гарантираните заеми на "Топлофикация"-София" с увеличението на капитала на дружеството.

С цел ускоряването на вземането на решение, при евентуално насрочване на ново Общо събрание на акционерите на „Топлофикация"-София, представителят на държавата ще гласува за увеличение на капитала на дружеството под условие, че горните изисквания бъдат изпълнени до датата на подаване да заявлението за вписване на решението в Търговския регистър, се посочва в писмото до столичния кмет и председателя но общинския съвет.

В случай, че Столична община не поеме тези ангажименти, държавата е готова да придобие безвъзмездно акциите на общината в „Топлофикация"-София, при което ще предприеме необходимите мерки и действия за осигуряването на сигурност на снабдяването с топлинна енергия на гражданите на София, пише министър Димитров.

Припомняме, че в петък председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов връчи на Петър Димитров писмо, в което общината предлага на държавата да изрази готовността си да поеме изцяло отговорността за собствеността и управлението на „Топлофикация"-София по всеки законосъобразен начин.

В това писмо обаче не е посочено дали общината е готова да прехвърли безвъзмездно акциите си на държавата, каквото е изричното условие на Министерството на икономиката и енергетиката.
То е заради факта, че през 1994 г. държавата безвъзмездно прехвърля на общината 100% от акциите на „Топлофикация". След това, при настъпили финансови затруднения в дружеството, държавата плаща дългове срещу 42% собственост.


МИЕ счита, че при тези обстоятелства е недопустимо държавата да плаща за пореден път за акциите на „Топлофикация", се посочва в писмото.