Данъчните и социалните служби започват проверки на дърводобивни фирми, собственици на гори и частнопрактикуващи лесничеи.

Това съобщиха от Агенцията по горите. Инициативата стартира след сигнали от страна на бизнеса за нередности.

Част от бизнеса, който действително работи на светло, се притеснява, че определени бизнесмени и собственици на гори не декларират доходи, не декларират дейност, която извършват.

Той уточни, че освен в НАП, Агенцията по горите ще подаде и на социалното министерство списъци на всички фирми и хора, работили в горите, за да се провери дали са внасяни осигуровки на работещите.

Директорът на агенцията инж. Тони Кръстев съобщи още, че до октомври месец ще бъде разработен софтуер за електронните превозни билети за всички обекти за преработка на дървесина. Дневникът ще бъде придружен от видеонаблюдение на всеки камион, който влиза в цеха. Това ще дава възможност на администрацията в реално време да проследява дървесина.

В момента голяма част от нарушенията се дължат на хартиените превозни билети. Изпълнителната агенция вече има избран изпълнител и сключен договор с фирмата, която изработва новите билети. Системата ще създаде възможност за свободен достъп за проверка на всички граждани.

От приемането на новия Закон за горите, през 2011 година до сега, за цялата страна са отнети 837 лиценза на физически лица, осъществяващи дейност в горите. За същия период 454 търговци са отписани от регистъра за извършване на дейности в горските територии.

С промените по Закона за горите, които се подготвят сега, се въвеждат още по-сериозни мерки. Предвидени са редица ограничения като отпада възможността да се провеждат сечи за издънково възобновяване, с изключение на някои видове. Провеждането на санитарни сечи ще се извършва само след съгласуване от контролен орган.

Увеличават се, както санкцията, така и изискванията към частните лесовъди. Според новите текстове лиценз ще може да бъде отнет само след едно регистрирано нарушение. Към момента това се прави за една година, но се предвижда лицензът да се отнема и за две години при повторно нарушение.