Обезглавените тела на сирийски активист, противопоставял се на терористичната групировка „Ислямска държава", и негов приятел са били открити в южния турски град Шанлъурфа, съобщава „Франс прес".

20-годишният Ибрахим Абдул Кадер и неговият приятел Фарес Хамади „са били открити обезглавени в дома на Хамади тази сутрин", съобщи в интернет Абу Мохамед, основател на групата „Населението на Ракка е избивано тихомълком".

Групата, която документира престъпленията в районите, които „Ислямска държава" контролира в Сирия, обвини терористичната организация за убийствата на своята страница във „Фейсбук".

Според Абу Момадед, двамата мъже са били от сирийския град Ракка, който джихадистите обявиха за своя столица.

Абдул Кадер е избягал в Турция преди малко повече от година. Членове на активистката група са били убити в Сирия в миналото, но за първи път активист е убит извън Сирия, добави Абу Мохамед.

Турция отдавна е обвинявана от активисти на сирийската опозиция, кюрдски бойци и понякога дори от западни партньори, че позволява на членове на "Ислямска държава" да преминават необезпокоявано 911-километровата граница със Сирия.