Часове преди лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас да представи молбата за пълноправно членство на Палестина в ООН, на Западния бряг избухнаха размирици.

БиБиСи съобщава, че израелски военни са застреляли палестинец по време на сблъсъци в град Кусра. В близост до пропускателния пункт Каландия войници от Израел са използвали сълзотворен газ срещу палестинци, които са хвърляли камъни по тях. Има информация и за взривена бомба в района.

В град Наби Салех протестиращи изгориха израелския флаг и снимки с лика на американския президент Барак Обама.

Като цяло в Израел и по Западния бряг са въведени засилени мерки за сигурност. Хиляди полицаи патрулират по улиците на града, посочва euronews.

Междувременно френските власти предупредиха, че молбата за пълноправно членство на Палестина в ООН може да доведе до задънена улица.

Казахме, че тази идея води до задънена улица, тъй като Съветът за сигурност няма да склони да признае държавата Палестина, заяви френският външен министър Ален Жупе пред телевизия "И-теле". САЩ са постоянен член на Съвета, разполагат с право на вето и вече заявиха, че ще го упражнят, напомни той.

Заместник-говорител на френското външно министерство отбеляза от своя страна, че предложението на президента Никола Саркози ООН да въведе за Палестина междинен статут на наблюдател все още е актуално, въпреки че Израел категорично се възпротиви днес срещу тази идея.