Отглеждането на охлюви се превърна в динамично развиваща се пазарна ниша за България, която се възползва от шанса да засили позициите си в износа на луксозни храни, които рядко се консумират в страната.

Това съобщава агенция Ройтерс в репортаж от Плевен, в който разказва за този разцъфтяващ екзотичен бизнес в България.

Около 800-900 тона охлюви и продукти от охлюви ще бъдат изнесени тази година от България за радост на любителите на този деликатес, най-вече във Франция.

Агенцията цитира 45-годишния Красимир Костов, който има ферма за охлюви и се е специализирал в доставка на малки охлюви за развъждане.

Той казва, че пазарът е огромен и обяснява, че тази година е имало доста поръчки, но не е имало възможност всички да бъдат изпълнени, защото инкубаторът му не е достатъчно голям.

Фермата има поръчки от цял свят , тази година от Австрия, Норвегия, Франция,Германия.

Апетитите към този бизнес са толкова големи, че идната година в България ще бъдат открити около 300 нови ферми за охлюви. Сега действащите са 50, отбелязва агенцията.

За разрастването на бизнеса допринася и финансирането от Европейския съюз - тези, които се захванат с него могат да кандидатстват за 3,2 милиарда евро, които са обещани за София за периода до 2013 г.