Днес майките на 416-те деца направиха официално изявление пред медиите. Молбата им е социалните служби да им върнат правото на попечителство над децата, съобщи CNN.

Жените членки на мормонската секта са пристигнали в съда облечени в традиционните сини рокли с висока яка в пионерски стил.

Тексаският клон на Американския съюз за гражданска свобода съобщи, че е загрижен за това, че основните права на жените и децата от тексаската мормонска секта са потъпкани. Това стана ясно след внезапните проверки на властите.

На изслушването в петък съдия Барбара Уолтър е разпоредила 416 деца, свързани с ранчото в Тексас и затвореното общество на сектата, да преминат под попечителството на социалните служби.

Уолтър прави това постановление след двудневни свидетелски показания и изслушвания, които имат за цел да определят дали решението на социалните служби да отделят децата от сектата е било съобразено с конституцията.

Съдията е убедена, че е намерила необходимото доказателство, за да могат социалните служби да запазят попечителство над децата напълно законно.

„Когато осъзнахме, че задачата на съдия Уолтър може да бъде без прецедент в историята на правото, попитахме дали това дело адекватно защитава основните права на майките и децата", каза в писмено изказване Тери Бърк, изпълнителен директор на тексаския клон на Американския съюз за гражданска свобода.

Припомняме, че преди няколко дни родителите (чиито брой е приблизително 133) протестираха за това, че децата са отделени от тях незаконно.

Повод за изолиране на децата е сигнал на 16 годишно момиче от полигамна секта, базирана в ранчото „Цион", което подава молба за изнасилване от 50 годишен мъж.

Сведенията които изплуват след последвалото полицейско разследване очертават картина на сексуално малтретиране, насилствени бракове на малолетни, кръвосмешение и пълна изолация.