Извадиха кораба "Илинден", който потъна в Охридското езеро преди две седмици, убивайки 15 български туристи.

Операцията, проведена от хърватски екип експерти на компанията "Дубина" премина на два етапа, като първо с 24 балона, пълни с хелий, плавателният съд бе издигнат на повърхността, след което е изтеглен до брега.

В момента корабът "Илинден" се намира на 70 м от брега, а екипите на хърватската фирма „Дубина" в продължение на два часа ще изпомпват водата от него.

Корабът ще бъде довлечен до канала Студенчища, където ще се проведе и разследването, което трябва да установи причините за потъването на "Илинден", съобщава Макфакс.

Според агенция МИА извличането ще стане още днес, а първият оглед на разследващия екип ще започне веднага след това.

Следващите действия на разследващата група ще са извършване на обстоен физически оглед и съвещание, което се очаква да бъде назначено за късните вечерни часове.

Като наблюдател на операцията присъства българският следовател от НСС Георги Илиев.

Той обясни, цитиран от БНР, че на един такъв първоначален етап не може да се посочи причина на трагичния инцидент. Тепърва предстои да се изяснява дали на кораба „Илинден" има надстрояване.

Илиев увери, че ваденето на кораба се извършва по най-прецизен начин.

Българският следовател не отрече появилите се информации, че липсва протоколът от разпита на собственика на кораба Сотир Филевски.

До няколко часа ще започне и оглед от разследващите, като екипа се ръководи от македонската съдия-следователка Весна Киченец.

Илиев обясни, че той пряко не участва в разследването, но следи всеки един момент и си води бележки.
Според законодателството и на двете страни - българската и македонската - той не може да провежда разследване на територията на чужда държава. Затова и в България тече паралелно разследване.

Действията на спецгрупата от Хърватия са били много внимателни, тъй като потъналият съд е доказателствен материал по делото за трагичния инцидент, при който преди две седмици загинаха 15 български туристи.

Водолази се гмурнаха вчера, за да уточнят къде точно да бъдат закрепени, доставените вече балони с хелий.
Направени са и множество подводни снимки за улеснение на планираната операция.