На 28 септември ще се проведе „Нощта на учените" и този път координатор ще бъде БАН. Целта е тази нощ да покаже учените с техните интереси и занимания, съобщи Карина Ангелиева.

Партньор на БАН ще бъде „живата лаборатория" „Дигитални пространства". Нейният директор Ставри Николов съобщи, че ще бъде демонстрирана платформа за споделяне на снимки и текстове на случващото се наоколо.

Предвидени са изложби на учени - художници, музикални изпълнения на ученици и авторски рецитации. Ще има научно кафене, посветено на 100-годишнината на Рентгенов структурен анализ.

Сред акцентите в програмата ще бъде участието на изтъкнати учени, като например професор Александър Монов - доайен на медицината в България, съобщи Пенка Лазарова от Съюза на учените.

Освен в БАН, мероприятията ще текат паралелно и в бившата Телефонна палата и в Техническия университет в София. В нощта ще се включат научни структури от Стара Загора, Бургас, Варна, Плевен, Хасково.

Тази година в „Нощта на учените" е засилено участието на медицинската общност във връзка с Европейската година на активното застаряване, съобщиха още от БАН.