Оръжия, изпратени от западните страни за силите, сражаващи се с джихадистите от „Ислямска държава”, могат да попаднат в ръцете на кюрдските бунтовници в Турция. Това предупреди турският министър на външните работи, цитиран от АФП.

Определената като терористична организация от Турция и западните й съюзници Кюрдска работническа партия (ПКК) е обединила сили с другите кюрдски общности в подкрепената от САЩ операция за спиране настъплението на джихадистите от „Ислямска държава” в Сирия и Ирак.

Оръжията, изпратени в Ирак, не би трябвало да попадат в ръцете на терористични организации. Те не бива да попадат в ръцете на ПКК”, заяви министър Мевлют Чавушоглу. „Изразихме нашата загриженост. Не е възможно да се контролира къде ще отидат тези оръжия”, предупреди той.

Преди две години Анкара започна тайни преговори за мир с ПКК. По време на 30-годишния бунт в югоизточната част на страната са отнети най-малко 40 000 живота. Преговорите обаче са в застой след кюрдските искания за реформи.

Турските кюрди от ПКК се сражават срещу джихадистите в Северен Ирак, с помощта на иракските кюрдски сили пешмерга.

Анкара е критикувана от някои коментатори за непрякото насърчаване на формирането на „Ислямска държава” чрез своята безрезервна подкрепа към ислямски елементи в рамките на сирийския бунт срещу президента Башар ал-Асад.

Джихадистите от „Ислямска държава” в момента държат 49 турци като заложници. Сред тях има дипломати и деца, отвлечени от турското консулство в иракския град Мосул на 11 юни.