Силите на НАТО в Косово използваха сълзотворен газ, за да разпръснат събрали се сърби, предаде радио „Свобода".

Сърбите се противопоставят на опитите на НАТО да отвори граничния пункт Ярине и да го предаде под контрола на косовските албанци.

Напрежението в региона ескалира от лятото.

Силите на НАТО започнаха да премахват барикадите, след като сръбските и косовските власти не успяха да стигнат до съгласие за пограничните заграждения. Етническите сърби пък докарват камиони и изсипват чакъл на пътищата, предаде Радио Телевизия Сърбия. Същевременно говорителят на КФОР заяви, че акцията на мисията на НАТО в Зубин поток е била успешна и ще продължат с действията си за установяване на свободата на движение.

Лидерите на косовските сърби отказаха да изпълнят искането на командването на КФОР за премахване на барикадите на пунктовете Ярине и Бърняк. Те заявиха готовност само за частично премахване на блокадата на пътищата за международните сили. Сърбите, които са преобладаващата част от населението в северните райони на Косово, барикадираха основните пътища, след като на 16 септември в Ярине и Бърняк бяха изпратени косовски митничари.

Eтническите сърби не признават никакви решения на косовските власти. Командването на международните сили КФОР нееднократно ги призоваваше да вдигнат барикадите и да осигурят свобода на придвижването. Косовските сърби обаче поставиха като условие за премахване на блокадата изтеглянето на косовските митничари и полицаи от двата гранични пункта.