На 1 октомври в много европейски градове едновременно ще се проведе първият Ромски прайд. Това се заявява в декларацията на ключови ромски и правозащитни организации от цяла Европа, съобщават от Българския хелзински комитет.

Организаторите определят събитието като „Европейския ромски Стоунуол".

В декларацията, подписана от над тридесет организации от деветнайсет държави в Европа, се припомня депортирането на множество румънски и български граждани от Франция. Тези насилствени действия бяха предавани на живо по телевизията, и все пак, не само европейските политици, но и гражданското общество остана безразлично.

За повечето, това беше поредният епизод от трагедията, която се случва из цяла Европа от векове насам и която носи неизбежно страдание на ромите, чието преследване от нацистите и техните поддръжници беше апогеят, но далеч не и краят на нещастието, се посочва в документа. В него пише още, че шествия ще се проведат в големите европейски градове с цел популяризиране на проблема и отричане на расизма и расовата дискриминация, чиито жертви са ромите.

Писна ни от расистките стереотипи, от постоянната расова дискриминация, от насилствената маргинализация, от ежедневното насилие, от статута на изкупителна жертва, от расистките убийства, които гнетят ромските общества в сърцето на Европа от дълго време. Стига!, пише още в декларацията.

В нея се посочва, че прайдът ще премине през страни като Румъния, Унгария, България, Турция, Франция, Латвия и Норвегия и други.