26 са номинираните кандидати за лидерския пост на БСП, само ден преди извънредния конгрес на столетницата. Именно на него ще бъде избран новият председател, а досегашният - Сергей Станишев ще подаде оставка, след като 13 години бе начело на партията, съобщава БНТ.

Въпреки че бройката на номинираните за овакантения лидерски пост расте, битката реално ще бъде между 5-6 души. Очаква се някои от претендентите да се откажат от надпреварата по време на самия конгрес. За фаворит на досегашния лидер се смята Драгомир Стойнев. Него Станишев посочи като новото попълнение в ръководството на партията. От своя страна енергийният министър в оставка се зарече да се вслушва повече в гласовете от различните структури, както и че ще надгражда партията с хвърлените по БСП камъни.

Парламентарният шеф Михаил Миков минава за човек, който може да помири различните лобита в столетницата. Самият той има амбицията да изглади противоречията на личностна основа вътре в партия. Смята, че е необходимо помирение както в БСП, така и в цялото общество, за да има движение напред.

Червеното острие Мая Манолова се зарече да работи за промяна на столетницата. Желанието й е левите идеи да се превърнат в истински леви политики. Мото на платформата й е да изведе БСП на пътя на победата.

Другата дама от червените редици, която ще се бори за лидерския пост - Корнелия Нинова смята, че БСП е в идейна и организационна криза. Според нея проблемът е в централния апарат, а структурите по места са обезкървени и не работят. Нинова е убедена, че форматът „Коалиция за България" вече е изчерпан.

Водачът на лявото крило в БСП Янаки Стилов категорично се дистанцира от - по думите му „корпоративните зависимости на БСП". Според него само хора, които нямат интереси в икономически групи могат да отстояват позициите на БСП.

Георги Кадиев обяви, че се кандидатира за лидерския пост, за да промени партията. Иска да върне вярата на членовете на БСП в морала. Има желание да консолидира партията около промяната, не около статуквото.

Решението кой ще е следващият лидер на партията е в ръцете на делегатите, които ще са около 700. Според устава, ако някой от претендентите събере гласовете на 50% плюс един, ще бъде избран още на първия тур. По вероятно е обаче да има балотаж, на който първите двама ще се явят още същия ден на втори тур. Гласуването ще е с бюлетини и ще е тайно.