Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е открила процедури за отнемане на лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия", издадени на „ЕВН България Електроснабдяване", „ЧЕЗ Електро България" и „Енерго-ПРО продажби".
Основание за това е чл. 59, ал. 1, т. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), който предвижда подобна мярка при системно неизпълнение или нарушение на задълженията по подписаните договори.

Ограничават тока от ВЕИ-тата и АЕЦ „Козлодуй"
Още...

Това съобщиха от централата на комисията, която изтъква, че след извършени проверки по жалби на НЕК срещу „ЕВН България Електроснабдяване", „ЧЕЗ Електро България" и „Енерго-ПРО Продажби" са установени сериозни нарушения от страна на електроснабдителните дружества.

В мотивите се казва, че решенията на ДКЕВР са продиктувани от необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на трите дружества и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система.

ЧЕЗ останали „изумени" от решението на ДКЕВР
Още...

Обяснява се също така, че „ЕВН България Електроснабдяване" и „Енерго-ПРО Продажби" извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на ЗЕ и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

ЕВН убедени в правотата си
Още...

„ЧЕЗ Електро България" АД задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По този начин „ЧЕЗ Електро България" АД нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия, мотивират се още от ДКЕВР.

При неблагоприятно развитие при ЕРП-тата има кой да доставя ток, успокои Орешарски
Още...

Подчертава се, че действията на трите ЕРП-та лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната си дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система.

Посочва се, че към настоящия момент, по предоставена информация от НЕК, задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347, 6 млн. лв., от които:

ЕВН България Електроснабдяване дължи 216, 6 млн. лв.

ЧЕЗ Електро България дължи 67.3 млн. лв.

Енерго-ПРО продажби дължи 63.7 млн. лв.

Комисията определи седемдневен срок, в който „ЕВН България Електроснабдяване", „ЧЕЗ Електро България" и „Енерго-ПРО Продажби" да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях.

Електроснабдителните дружества имат 14-дневен срок за предоставяне на писмени становища по решенията за откриване на процедури за отнемане на лицензии.

На 7.04.2014 г. от 10.00 часа е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите на трите електроснабдителни дружества.

Припомняме, че вчера и ДКЕВР, и Министерство на икономиката отправиха ултиматум към трите ЕРП-та, че ако продължават да бавят плащанията си към НЕК, това може да им струва разрешителните за дейността.

В края на вчерашния ден ЧЕЗ преведоха 8 млн. лева към НЕК, което е само малка част от дълга на дружеството.
„EВН Електроснабдяване" пък изплати 32 млн. лева под формата на предложение за заем, но съгласно Закона за енергетиката, НЕК отказа да приеме сумата по този начин.

До днешната развръзка се стигна, след като в началото на седмицата министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев предупреди, че държавата може да национализира трите ЕРП-та, ако се стигне до отнемане на лицензите им. Това стана по време на посещението му  в завода за електрооборудване „Шнайдер Електрик" в Пловдив.

След обявяването на решението депутатът от ГЕРБ Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че това е кризисен пиар на правителството.
Той допълни, че ДКЕВР се е превърнала в придатък на сегашното управление, който изпълнява социална функция, умишлено потискайки цената на електроенергията, което пък води след себе си и проблемите, които имаме днес.

Колегата му от БСП Явор Куюмджиев, който е и член на парламентарната енергийна комисия, защити решението с мотива, че ЕРП-тата не могат да рекетират държавата.