Съдът в Египет постанови три години лишаване от свобода за трима журналисти от катарския телевизионен канал „Ал Джазира", предаде Би Би Си.

При повторното разглеждане на делото срещу Мохамед Фахми,  Питър Грест и Бахур Мохамед египетските съдии се произнесоха, че обвиняемите са представяли в ефир на лъжлива информация, като така са подпомагали групировката „Мюсюлмански братя", обявена в  Египет за терористична организация.

През юли 2014 г. Мохамед Фахми, който е канадско и египетско гражданство, египтянинът Бахер Мохамед и австралиецът получиха  присъди до 10 години лишаване от свобода. Те бяха осъдени за разпространение на новини с невярно съдържание, но през  февруари Върховният съд върна делото за преразглеждане.

Тримата категорично отхвърлиха обвиненията за връзки с „Мюсюлмански братя".

Бахер Мохамед, наред с основната присъда, ще трябва да прекара в  затвора допълнително 6 месеца.

Присъдите предизвикаха реакция от страна на американския Държавен департамент. От външното  ведомство на САЩ изразиха дълбоко разочарование във връзка със съдебното решение.

„Призоваваме правителството на Египет да вземе мерки за отмяна на тази присъда, която застрашава свободата на изразяване на мнение,  необходима за стабилното развитие на обществото." - се казва в изяление на Държавния департамент.