Ден след стрелбата по бизнесмена Манол Велев, който е и съпруг на шефката на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева, усилено се задава въпросът за причините за това покушение.

Вътрешният министър Румен Петков заяви, че усилено се работи по версията за бизнес интереси- като причина за стрелбата.

Според ексминистъра и бивш президентски съветник Костадин Паскалев това е едно престъпление, извършено от човек с изкривено съзнание.
По думите му не би следвало отношенията между хората да се уреждат по този начин - каквито и да са те, колкото и тежки да са проблемите.

ПОСЛЕДНО
Охранителни камери засекли стрелеца

Очевидно е, че в българското общество има тежък проблем, който рефлектира и се отразява във взаимоотношенията на всички субекти, включително и между хората, които се занимават с бизнес.
Според мен има много неща, които държавата трябва да свърши, посочи Паскалев.

От своя страна Тихомир Безлов от „Центъра за изследване на демокрацията", коментира във връзка с покушението, че предстоят промени в подземния свят, тъй като много интереси са се изострили, някои обещания не са били спазени.

Според бившия главен секретар на МВР и настоящ член на ВС на БСП Цвятко Цветков Манол Велев е бил амбициозен бизнесмен, който е тръгнал да разширява по един нормален за развитието на бизнеса начин своята бизнес територия.
При това, по думите на Цветков, „той е настъпил тежко нечии интереси, в следствие на което са поръчали да го отстранят някои от пътя си".

Цветков отбеляза пред Нова телевизия, че вижда една разлика от големите досегашни поръчкови убийства - че е пуснат само един куршум.

От Пирогов:
Велев още е в кома, лечението му ще продължи дълго

Но и този опит за убийство според Цветков е доказателство, че у нас разпределението, ситуирането на интересите в бизнеса, в икономиката и финансите за съжаление е вървящо все още по един път, който не е нормален за нормална европейска държава, в смисъл такъв, че решаването на проблемите не се извършва на принципа на нормалната конкуренция, а на принципа на силовия подход за отстраняване на конкуренти.

Цвятко Цветков нарече спекулация твърденията, че Манол Велев е бил съветник на президента Първанов.
Той не отрече, че Велев е познат с държавния глава и по-тясно свързан с левицата, тъй като в българската действителност върви с победителите, защото иначе не може да си решава въпросите.
Но официално Велев не е членувал в никакви съвети, посочи още Цветков.

Той е категоричен, че вчерашното покушение не е на политическа основа- в случая да се говори за някакво приближаване до политическо убийство - в България политическо убийство, свързано с политиката, партиите и властта, до сега, слава богу и дай Боже, нататък да няма, коментира Цветков.

Журналистът Сашо Диковот своя страна информира, че е говорил със съпругата на Велев - Весела Лечева, която категорично е опровергала слуховете, че съпругът й е ходел с бронежилетка.
Моят съпруг водеше един страшно спокоен живот, никога не се е притеснявал за здравето си, никога не е използвал охрана, били думите на Лечева, заяви Диков в студиото на Нова.