"Естествен роман" на Георги Господинов е избран сред най-добрите 21 източноевропейски романи.

Поредното признание за съвременната българска литература идва в класацията на известната литературна мрежа LibraryThing, където членуват над милион и 800 хиляди читатели.

Там „Естествен роман" е заедно с текстове като "Мостът на Дрина" от Иво Андрич, "Хазарски речник" на Милорад Павич, "Приключенията на добрия войник Швейк" на Хашек, романи на Исмаил Кадаре, Бохумил Храбал, Мирча Картареску и други автори от целия 20 век.

Англоезичното издание на „Естествен роман", влизащо в класацията, излиза в САЩ през 2005 (превод Зорница Христова) и пробива в издания като Ню Йоркър, Ню Йорк Таймс, Гардиън, Таймс и др.

Поредният връх на „Естествен роман" съвпада с навършването на 15 години от първото му издание, станало в рамките на Национален конкурс "Развитие" за непубликуван български роман.

За това време текстът има 9 издания на български с марката на Жанет 45. Влезе в класацията на Голямото четене за стоте любими романи на българския читател. Това е и най-превежданият български роман след падането на стената.