Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига на посещение в София.

Визитата е по покана на държавния глава Росен Плевнелиев. Програмата на Йенс Столтенберг включва срещи с външния министър Даниел Митов, президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

По време на визитата на генералния секретар на Алианса ще бъде направен преглед на водещи теми от дневния ред на НАТО и приноса на България към дейностите на Алианса.

Пред в. „Труд" Йенс Столтенберг коментира, че е София, за да покаже, че „НАТО е толкова посветен на България, колкото България на НАТО". Той подчертава, че това е първата му визита у нас като генерален секретар. Столтенберг очаква да дискутира с президента, премиера и министрите на външните работи и отбраната широк кръг от предизвикателства в сферата на сигурността, с които се сблъскват на южните и източните граници на НАТО.

България е в безопасност в НАТО, обясни генералният секретар на Алианса. „НАТО ще бъде там, където България се нуждае от нас, и съм уверен, че и България ще бъде там, където НАТО се нуждае от вас", подчерта Йенс Столтенберг.

Той посочва още, че в Уелс са решили да засилят колективната отбрана чрез Плана за готовност за действия. Участниците са се обединили около идеята, че трябва да инвестират повече в отбрана, докато икономиките растат, и да харчат по-ефективно средствата.

„НАТО е решена да направи каквото е необходимо, за да защити всички свои съюзници. Но и всички съюзници трябва да свършат своята част, за да бъдем сигурни, че НАТО остава силна. Разчитам на подкрепата на България", посочи още Столтенберг.

Визитата на Йенс Столтенберг е дни, след като на посещение в София бяха държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Великобритания Филип Хамънд.

Заради визитата на генералния секретар на НАТО се въвежда временна забрана за паркиране в части от центъра на София.

От 8.00 часа тази сутрин се забраняват престоят и паркирането на автомобили на улица „Гурко" в отсечката между „Дякон Игнатий" и „Княз Александър Първи", както и в части на улиците „Дякон Игнатий" и „Аксаков".