Няма да оставя това без последици. Така лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготки коментира острата реплика на Даниел Вълчев по адрес на Милен Велчев.

След обявяването на последните пет члена на Политическия съвет, вицепремиерът и министър на образованието и науката се обърна към председателстващия конгреса на НДСВ с думите: „Г-н Велчев, само присъствието на Негово Величество ме въздържа да кажа това, което мисля за Вас!”

Последните пет от Политическия съвет:

Соломон Паси
Антония Първанова
Милен Велчев
Николай Свинаров
Владимир Каролев

Реакцията на Вълчев е продиктувана от съмнения за манипулиране на изборните резултати. След това изказване той демонстративно напусна залата, отказвайки да разговаря с журналисти.

Огорчен съм! Не съм очаквал това, не мисля, че го заслужавам, ядосано коментира лидерът на партията. Симеон Сакскобургготки подчерта, че е говорел за обединение. Подобно поведение, по думите му, накърнява достойнствата на всички присъстващи в залата.

Помислете какви последици може да има това, призова той.

Докато аз съм лидер на НДСВ, бъдещето на тази партия ще зависи от едно нормално, цивилизовано и демократично поведение, а не от лични емоции, заяви Симеон Сакскобургготски при закриването на конгреса . Той подчерта, че енергията на представителите на НДСВ трябва да се използва за по- добри резултати на местните избори.

Нито опортюнизма, нито популизма са дълготрайни, дълготрайни са резултатите, които се постигат в името на нацията, а не на партията. Това заяви Сакскобургготски относно предложенията за излизане от тройната коалиция. Този въпрос не стои на дневен ред, категоричен е той.

Не познавам никой, който би си позволил манипулация пред очите на лидера. Така Милен Велчев коментира заформилият се скандал. По думите му присъствието на журналистите е достатъчна гаранция, че манипулация на избора е невъзможна.

Велчев добави, че на конгрес с над 3000 делегати, не може да се очаква всички да са доволни. Той подчерта, че лично не е гледал обявените резултатите, но има пълно доверие на изборната комисия.

Вярвам, че няма с кого да деля нещо в НДСВ, заяви още той и допълни, че негов приоритет е партията да възвърне заслужения си престиж.

В заключение Велчев подчерта, че политиката не е мястото, където човек може да дава воля на своите емоции.

Като цяло, на извънредния конгрес на НДСВ през целия ден се редуваха полюсни настроения.
В началото, с приветствията на коалиционните партньори се установи обстановка на сигурност и увереност в тройната коалиция, нейната цялост като гарант за пълен мандат на кабинета.

След това обаче станаха видни настроенията сред делегатите, които аплодираха всеки намек за излизане от коалицията.
Категоричният отговор на премиера Станишев на тези желания бе ясен - излезе ли от коалицията, НДСВ спира да съществува.

Освено това, една от силните фигури в партията, Антония Първанова, обяви, че има филтър, който прави достъпа до лидера Сакскобургготски много труден.
Махнете филтъра, Ваше величество, призова Първанова Симеон.