Европа няма да бъде същата и действително реакцията й закъснява. Това мнение изказа бившият външен министър и настоящ посланик на България в Турция Надежда Нейнски в студиото на нова телевизия.

В коментар за бежанската криза на Стария континент, Нейнски заяви, че Европа трябва да формира единна позиция, за да може да спаси ценностната платформа, върху която е стъпила европейска идея. Затова и детата 14 септември, за която е планиран Съвета на Европа по темата, според Нейнски, е малко закъсняла.

Европа трябва да намери формула за единно живеене с бежанците", посочи бившият външен министър, като подчерта ролята на службите, отново на европейско ниво, които трябва да формулират и да противостоят на рисковете за сигуронстта.

Като най-важно решение за бежанската криза и последствията от нея Надежда Нейнски посочи труда, като единствената форма за истинска интеграция - „Без работа тези хора ще се превърнат в изключителен риск за националната сигурност. Трябва да се създаде план за работни места за тях", посочи тя и допълни, че не бива и ние българите, да забравяме, че само допреди години голяма част от гражданите на Източна Европа бяха икономически мигранти и заливаха също Западна Европа.

Според Нейнски съпричастието, което Европа показва към бежанците, е определено от историческото развитие на Стария континент и е напълно нормално. Въпросът според нея е, че в момента с бежанската криза Европа и поне смисълът на Европейския съюз е поставен пред огромно изпитание: „Стандартите за състрадателност, които Европа си мислеше, че задава, сега изчезват, а реалността показва, че не може да се изгради единна политика в съюза.", обясни Нейнски, а и допълни, че има сериозен риск от надигане на обратна ксенофобска вълна.

Тя заяви категорично, че до този момент по-бедните държави са поели най-сериозната част от бежанската вълна и продължават да бъдат изложени на най-голям натиск. Затова и тя е резервирана към квотния принцип на разпределение на мигрантите в ЕС.

Трябва да се търси солидарност, но тя не минава през бежански квоти", заяви Надежда Нейнски.

Макар и да не отправи директно съвет към МВнР, според Нейнски в предстоящото обсъждане на бежанския проблем на ниво ЕС „гласът на по-бедните държави" трябва да бъде чут, а и те самите трябва да заемат активната роля.