Мисията на МВФ е изработила няколко предложения в сферата на икономическата политика, които може да бъдат полезни за Беларус, заяви лидерът на мисията Крис Джарвис, цитиран от Интерфакс.

Имаме добра представа за текущата икономическа ситуация в Беларус. Успяхме да предложим варианти, касаещи се до икономическата политика, които може да бъдат полезни", каза Джарвис в Минск по време на срещата си с премиера на Беларус Миахил Мясникович.

В началото на месец юни стана ясно, че Съветът на Антикризисния фонд на организацията за Европейско-азиатско икономическо сътрудничество отпуска заем на страната в общ размер 3 млрд. долара, както бе съобщено по-рано. От общата сума на кредита през тази година ще бъдат отпуснати 1,24 милиарда долара, а първият транш ще бъде от 800 милиона долара. Той ще бъде преведен до седмица след вземането на решението от антикризисния фонд.

През 2009-2010 година МВФ вече даде на Беларус кредит на обща стойност от 3.5 милиарда долара. От Фонда обаче изразиха недоволството си от провежданата от страната икономическа политика.

През настоящата година беларуската икономика се оказа в тежка криза заради валутата. Според експерти инфлацията до края на годината може да достигне 39%.