Служебният кабинет отлага строителството на телени заграждения по цялата граница от Свиленград до Резово. Това стана ясно на днешното посещение на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов в района на Елхово.

Бакалов се запозна на място с изградената система за охрана на българо-турската ни граница, с техническата обезпеченост и мерките за граничен контрол, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Министърът посочи, че окончателно от Резово до Свиленград видеонаблюдението ще бъде изградено юни 2015 година, когато е крайният срок.

Вътрешният министър подчерта, че решението за изграждане на цялостно преградно съоръжение по границата е политическо, то ще бъде взето от следващото правителство и е свързано с финансово обезпечеване. Заяви и позицията си, че  трябва да се усили контактът с турската страна и евентуално по-бързо да се подпише споразумението за реадмисия. Той припомни, че в това отношение е необходимо да се използват много по-активно контактите и възможностите, които ни дава членството ни в ЕС и НАТО.

От 1 август до момента са образувани 16 досъдебни производства за трафик на хора, като вече има и 5 осъдителни присъди по бързото производство. 13 от лицата с повдигнати обвинения са български граждани, уточни още той.

Проблемите в рамките на ЕС са едни и същи и трябва да се решават по един и същи начин. Министър Бакалов подчерта, че спирането на имигранти от турска страна е първата стъпка, защото Турция е сигурна страна и защото е така по всички международни спогодби.

Последната стъпка е нашето възпрепятстващо съоръжение на границата. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров припомни, че е направено предложение за изграждането на инженерно съоръжение по цялата сухоземна граница. На базата на работата и опита професионалисното ръководство предлага различни варианти, едно от които е именно и продължение на преградното съоръжение.

Вътрешният министър уточни, че в момента няма увеличение на броя на нелегално преминалите българската граница. По-скоро има ръст на натиска - хора, големи групи, които биват забелязани още на съседната територия, в дълбочина и се връщат обратно.

Бакалов изрази и категоричната си позиция, че като българин предпочита България да стане член на шенгенското пространство и да изпълнява надеждно ангажиментите си по охрана на външната граница на ЕС.

Министърът на вътрешните работи подчерта, че за първи път Министерството работи по превенция на търговията с гласове и припомни, че основните приоритети на служебното правителство са честни, свободни и прозрачни избори.