Мечка напада животните в Калоферския Балкан, алармира кметът на Калофер Румен Стоянов, цитиран от Дарик. През почивните дни са били убити две овце от стадото на Николай Бичев. То е било нападнато от стръвница. Преди десетина дни мечката е изяла общо пет овце за два дни. Сега са били нападнати и разкъсани още три животни.

Кметът тази сутрин е получил информация, че и една крава от стадото на сина му е разкъсана от мечка. Той предполага, че става въпрос за два различни хищника, тъй като двата инцидента са се случили в отдалечени на километри една от друга местности.

Румен Стоянов обясни, че техните крави пасат в местността Параджика, която попада на територията на национален парк „Централен Балкан", докато овцете на Николай Бичев са в местността Старчовец в обхвата на Държавно горско стопанство - Карлово.

Калоферският управник смята, че нападения на стръвници е имало и по-рано през годината, но стопаните не са сигнализирали. По думите му едва сега е станало ясно, че преди месеци в планината са били убити 5 кончета. Собственикът им обаче не бил сигнализирал. През пролетта имало и други инциденти.

Комисия от експерти от земеделското и екологичното министерства е посетила пострадалите стопани в петък и е съставила протоколи за убитите животни. По закон на собствениците се полага обезщетение за щетите, нанесени от хищниците.

Такива настървени животни трябва да се отстрелват, иначе няма спасение от тях, коментира още кметът на Калофер. Разрешително за отстрела на мечката или мечките, които вилнеят в Балкана, обаче все още няма.