Получихме оферта от ЕПИК, Оманския фонд и „Джемкорп". Това потвърди от парламентарната трибуна управителят на БНБ Иван Искров. Ако парламентът реши, че трябва да продължим разговорите с консорциума, ние ще го направим, но трябва да се удължи срокът. Централната банка няма да вземе това решение, заяви Искров.

Припомняме, късно снощи в БНБ и Министерство на финансите е постъпила оферта за оздравяване на Корпоративна търговска банка. Тя е от новосформирания консорциум от австрийския фонд ЕПИК, Оманския фонд и „Джемкорп".

По-късно в петъчния ден БНБ публикува на сайта си сканирания оригинал на писмото на консорциума
Още...

Искров обясни на депутатите, че още снощи офертата е била обсъдена. Той посочи, че не поставят под съмнение държавния фонд на султана на Оман и ги отделят настрани от другите инвеститори. По думите на Иван Искров вероятно те не са знаели много неща, които са се случвали в банката. Този инвеститор е минал теста на БНБ преди години.

Епик и другата компания и „Джемкорп" не са били проучвани и една такава проверка би отнела много време. Не са предоставени документи, че двата консорциума отговарят на условията за надеждност. Искров бе категоричен, че „Банков надзор" няма да даде разрешение без да знае кой стои отзад и кой дърпа конците. Не може да се очаква, че дори и теоретично ние веднага ще подпечатаме участието на този нов инвеститор, заяви управителят на БНБ.

В писмото, което е постъпило, се посочва, че не е правно ангажиращо предложение. Инвеститорът иска участие на държавата с 2,3 млрд. лева чрез дружество, което е създадено между тях и правителството в съотношение 50:50. Участието на консорциума щяло да бъде с активи, които ще получат от „Бромак", а това на държавата - кеш.

В предложението се посочва, че негарантираните вложители трябва да бъдат накарани да приемат намаленията на вземанията, като не се уточнява с колко. Предлага се още облигационери и вложители да се третират като негарантираните вложители. Недостигът на капитал трябва да се обсъжда с мениджмънта, т.е. с хората, които вероятно носят отговорност за състоянието на банката, а не с регулатора, обясни Искров.

В писмото е записано още всички разходи реорганизацията на банката от 20 юни досега да бъдат поети от банката, разбира се 50 на 50 от акционерите и от държавата. Те признават, че до голяма част офертата не отговаря на европейското законодателство и ще трябва за това да отговаря правителството, уточни гуверньорът на БНБ.

Той подчерта, че това е първото по-конкретно писмо с ангажименти. Инвеститорите са поискали то да остане конфиденциално на този етап. Иван Искров подчерта, че нямат право на обвързващи документи за конфиденциалност. Ние не можем да крием тези неща, хората си търсят парите, каза Искров и обеща писмото да бъде качено на интернет страницата на БНБ още днес.