Журналистически протест пред Съдебната палата беляза днешния четвъртък. Рано тази сутрин гневни журналисти се събраха пред сградата на правосъдието в столицата, за да протестират срещу действия на прокуратурата, в които съзират натиск срещу двама журналисти от "Капитал".

Колеги се обявиха в защита на редакторите на вестника Николай Стоянов и Алексей Лазаров. Преди дни те бяха привикани на разпит в СДВР за всяване на смут заради банкова криза. Повод за това е статия на журналистите от края на юни.

Проверката срещу Лазаров и Стоянов е започнала след сигнал, подаден от изпълнителния директор на  фирмата "Водстрой 98"  Момчил Борисов, като от "Капитал" уточниха, че са писали и преди за него и връзките му с Цветан Василев и Делян Пеевски.

Според него със статията са извършени престъпления срещу републиката и обществения ред и спокойствието на гражданите.

Николай Стоянов, който е автор на въпросния материал, обясни пред колегите си, че е недопустимо прокуратурата да дава оценка за материалите, писани в Икономедия, тъй като това не е нейна работа и ограничава свободата на словото. Случаят може да стане практика и привикването за критични материали може да се превърне в инструмент за натиск над журналисти, опасява се редакторът.

От прокуратурата в същото време разпространиха изявление, с което опровергават твърденията, че проверката срещу журналисти се води за престъпление против републиката (което не е от компетентност на Софийска районна прокуратура), както и за престъпления против обществения ред и спокойствието на гражданите.

Прокурорският сигнал до СДВР е за извършване на проверка на основание чл. 145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт, който сочи, че „При изпълнение на предвидените в закона функции прокурорът може да възлага на съответните органи при данни за престъпления или за незаконосъобразни актове и действия да извършват проверки и ревизии в определен от него срок, като му представят заключения, а при поискване - и всички материали".