Лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия на Румъния Виктор Понта обвини президента Траян Бъсеску в предателство към интересите на страната, съобщава ИТАР-ТАСС, като цитира румънски медии. Понта изказа тази позиция, коментирайки дипломатическа преписка между Букурещ и Вашингтон, публикувана от сайта „Уикилийкс".

Според тези документи Бъсеску е помогнал да не бъде подвеждан под съдебна отговорност американски военнослужещ, който е бил виновен за гибелта на румънския рок музикант Теофил Петера в Букурещ.

„Бъсеску е продал всички нас за решение на лични проблеми, като е уверил посланика, че американският морски пехотинец няма да понесе никаква отговорност в Румъния", изтъква опозиционният лидер.

Той подлага на остри критики и други постъпки на румънския държавен глава, за които става дума в преписката. Една от тях е ангажиментът на Бъсеску докато е президент Румъния да закупува самолети само от САЩ. Той също се е отказал от част от дълга на Ирак към Румъния. Според опозиционният лидер така президентът се е възползвал от техните пари.

Друга скандална постъпка е свързана с решението на Букурещ да закупи от САЩ стари изтребители Ф-16, което се е обяснявало с отсъствие на средства за закупуване на нова техника. Това предизвика недоволство в Брюксел - европейският консорциум "Еврофайтер" изрази възмущение, че решението за закупуване на стари американски самолети е било взето без провеждане на международен търг, предвиден в стандартите на ЕС.

Румънската опозиция остро осъжда и решението на румънските власти да се откажат от 80 % от дълга на Ирак, което е 2,6 милиарда долара.