Почти целия вреден софтуер, открит от компанията Kaspersky в рамките на 2013 година е бил в операционната система Android. Става дума за внушителните 99.9% - число, което няма как да се хареса на Google, съобщава PixelMedia.bg.

Само за февруари тази година, Kaspersky намира 12 044 нови модификации на злонамерени програми. През март, те са 9443 бройки.Така изглежда проблемът с вредния софтуер в Android се задълбочава. За сравнение, в рамките на цялата 2012 година биват намерени 40 059 злонамерени програми, насочени към всички мобилни платформи.

Операционната система iOS на Apple, която доминира заедно с Android сектора на смартфоните и таблетите, от своя страна може да се похвали с много високо ниво на сигурност. Там вреден софтуер кажи-речи тотално липсва. Същото е положението и в Windows Phone на Microsoft.

Така Android успя да вземе короната на Symbian, превръщайки се в най-популярната операционна система за смартфони. Но това се случва със същия минус, който имаше и платформата на Nokia - огромно количество вреден софтуер. Какви ли ще са стъпките на Google по неутрализирането на тази неприятна тенденция?