ПОСЛЕДНО: ••По последни данни в Casa de Espana в Казабланка са загинали двама испанци – предприемачът Мануел Албиач и Жоан Алиеи, вицепрезидент на Casa de Espana. Вътрешният министър на Мароко е уточнил, че в момента на взрива в сградата на “Испанския дом” са се намирали 100 души, от тях 16 са загинали, а шест са ранени.
По този повод испански наблюдатели коментират, че за първи път мюсюлмански терористи извършват покушение срещу испанско учреждение.
Те предполагат, че това е в резултат на испанската политика, която активно поддържаше САЩ по време на войната в Ирак и която “винаги е била в особени отношения с арабския свят.••

КазабланкаНай-малко 39 души загинаха и десетки са ранените след серия от бомбени атентати в столицата на Мароко Казабланка.

Според властите, цитирани от Би Би Си, за половин час около центъра на града са станали пет експлозии, три от които в коли-бомби.

Министърът на вътрешните работи на страната Мустафа Сахел заяви, че атентатите “носят белезите на международния тероризъм”. Той съобщи, че сред убитите са десет бойци-камикадзе. Ранените са най-малко 60, като за един от тях се предполага, че е камикадзе. В момента полицията го разпитва. Още двама заподозрени са задържани от полицията. Всички те са мароканци.

Според министерството на вътрешните работи са били открити обгорелите останки на три автомобила, за които се смята, че са коли-бомби.

Бомбите в Казабланка избухнаха в близост до белгийското посолство, хотел “Сафир”, Еврейския центърът, еврейските гробища и испанския ресторант Casa de Espana.

Говорителят на белгийското външно министерство Дидиер Сиус съобщи пред белгийската новинарска агенция Белга, че сградата на консулството е била тежко засегната от атентата. По думите му двамата полицаи от охраната, които са били пред посолството, са убити, а началникът на охраната е бил ранен и откаран в болница.

Според информация на Би Би Си най-голямата болница в Казабланка е препълнена с ранени. Много от тях са били тежко ранени или са загубили части от крайниците си.

Казабланка и цяло Мароко са в шок след терористичния акт. Улиците в града са опразнени. Изплашените граждани са се прибрали по домовете си и предпочитат да не излизат оттам.

Казабланка Според кореспондента на Би Би Си в Кайро Хеба Салех все още е твърде рано да се правят заключения за авторството на атентата и дали терористичната организация Ал Кайда е замесена в него. По думите й по-голямата част от убитите и ранените са марокански граждани.

Според същата информация не са известни марокански активистки групи, които използват терористични методи. Това е знак, че най-вероятно групи от типа на Ал Кайда са замесени в атентата.

Атентатът се случва само няколко дни, след взрива в саудитската столица Рияд, при който загинаха 34 души.

През септември трима граждани от Саудитска Арабия бяха изправени пред съд по обвинения във връзки с Ал Кайда и участие в планове за атентат срещу бази на НАТО в Гибралтар.

Би Би Си припомня, че Мароко е съюзник на САЩ, въпреки че изрази несъгласие с войната в Ирак.