Руското военно министерство обяви, че провежда нови военни учения в южната част на страната, предаде "Франс прес".

Говорителят на ведомството полковник Игор Климов заяви, че днес ще се проведат изпитания на далекобойни зенитно-ракетни комплекси в руската база Ашулук в Астраханския регион, който е на няколкостотин километра от сблъсъците в Източна Украйна.

„Днес ще бъдат тествани около 20 ракети от ЗРК С-300 и С-400. Ракетната система земя-въздух трябва да нанесе масивен удар на хипотетичен враг, унищожавайки балистични цели на ниска и голяма височина", подчерта той, цитиран от Интерфакс.

По думите му в ученията участват повече от 800 войници и 200 единици военна техника.

Вчера говорителят обяви, че три полка, въоръжени със С-400 "Триумф" и С-300 "Фаворит", са провели бойна стрелба, подчертавайки, че в качеството на цели са използвали балистични мишени „Кабан" и „Пищал" на различна височина.

Зенитно-ракетните комплекси С-300 „Триумф" и С-400 „Фаворит" са различни от система „Бук" със среден обсег на действие, която се смята, че е използвана от проруски сепартисти при свалянето на малайзийския самолет MH17 над Източна Украйна на 17 юли, когато загинаха всички 298 души на борда. Западът смята, че системата е доставена от Москва, въпреки че Русия отхвърля нападките и вини Украйна за трагедията.

Русия проведе редица военни учения това лято до границата на Украйна.