Едуард Сноудън официално е поискал временно убежище в Русия, съобщиха информационните агенции, като се позоваха на неговия адвокат Анатолий Кучерена. От Федералната миграционна служба потвърдиха, че той е попълнил необходимата документация от летището Шереметиево в Москва.

„Той достигна до заключението, че трябва да заяви писмено искане за временно убежище и тази процедура вече е направена", посочи юристът му, за когото БиБиСи отбелязва, че има силни връзки в Кремъл и му е помогнал с документацията.

Адвокатът изтъкна, че за момента Сноудън няма да заминава в друга държава. „Засега той има намерение да остане в Русия", посочи Куречена.

Ако молбата на Сноудън бъде приета, той ще може да работи и да се придвижва свободно в Русия. От думите на адвоката стана още ясно, че агентът на ЦРУ се е съгласил с условието, поставено от руския президент Владимир Путин, а именно - ако остане в Русия, да не изнася информация, която би могла да навреди на американските интереси.

Говорител на Путин е уточнил пред Интерфакс, че засега държавният глава не е коментирал искането на Сноудън и е припомнил, че не от него зависи одобрението на молбата му. Представител на миграционната служба пък е посочил, че отговор на молбата на американеца трябва да бъде даден в тримесечен срок.

Припомняме, Владимир Путин наскоро окачестви ситуацията около Сноудън като „главоболие" и проблем, с който по-скоро не би „се занимавал".