Още малко търпение и летище „Божурище" ще бъде официално паметник на културата. Това увери парламентарната комисия по култура и медии министърът на културата Вежди Рашидов.

Въпросът за това защо летище „Божурище" все още не е паметник на културата, повдигна народният представител от ГЕРБ Красимир Велчев по време на редовния ежемесечен „разпит" на министър Рашидов в ресорната комисия към Народното събрание.

Велчев настоя обаче да отбележи, че да зададе този въпрос го е помолил отсъстващият депутат от „Атака" проф. Станислав Станилов.

Двама министри - Стефан Данаилов през 2008-ма година и вие през първия си мандат през 2010-та година подписвате решения, с които историческото летище в Божурище да бъде признато за паметник на културата", припомни историята депутатът от ГЕРБ. Въпреки това обаче и до днес Министерски съвет не е издал постановления, с което тези решения да станат официално факт. „Установено ли е вече дали има виновни за това, че дори и при двама министри не се обяви паметник на културата летище Божурище?", поиска да разбере Велчев.

„Летище Божурище е паметник на културата", се съгласи и министър Рашидов. Той обясни, че сега в министерството има движение по въпроса, тромава е процедурата, но „ще го направим".

Това уверение обаче не бе достатъчно на народния представител от ГЕРБ, който продължи с въпросите - „Няма ли виновен в министерството, за това, че не е уважил вашата заповед?, Проведено ли е разследване?". „Не може да няма виновен", отсече Велчев и добави - „в България това ни е проблемът - много неща стават и накрая никой не ни е виновен".

Човекът, който беше виновен, беше дисциплинарно уволнен. Имаме уволнен човек точно по този казус", се отчете министърът на културата и призова - „още малко търпение трябва, за да го изведем до край".

Още в началото на днешното заседание на парламентарната комисия по култура министър Рашидов зарадва приятно депутатите. Той им донесе като подарък книжка, в която ясно е описана свършената през последната година работа в Министерство на културата.

„Вие сте ни подготвили тази хубава книга, за да ни направите съпричастни на свършената работа, защото обикновено се виждат по-лесно критиките, а по-малко има време за оценка на доброто и на свършеното", представи подаръка председателят на комисията Полина Карастоянова.

Това е човешки отчет към вас", скромно отбеляза министър Рашидов и продължи обяснението си - „хубаво е хората, които работят, да документират нещата, които са свършили. За свършеното човек трябва да получи най-малкото едно уважение".

За мандат от една година министерството може да се похвали, че е свършило много неща. Зад всичко това стоят много усилия, много нерви, много труд. Доволен съм от това, което ми се случва, но и като всеки един човек съм и огорчен. Сигурно ще има и неща, които няма да успеем да направим, но животът продължава", посочи философски министърът на културата.