Дни наред в предградията на либийската столица Триполи се водят ожесточени сблъсъци, съобщава АП, отбелязвайки, че това са най-тежките боеве от залавянето и убийството на полковник Кадафи. 13 души са загинали само за последната седмица.

Ескалиралото напрежение след ликвидирането на либийския лидер повдига отново въпроса дали новата власт в Джамахирията ще успее да изземе останалото в ръцете на верните на Кадафи оръжие.

Изстрели се чуват вече четвърти ден и в района на Зауиа. Последните сражения са за солиден военен лагер на сваления режим, който е бил база за елитните части, командвани от един от синовете на Кадафи - Хамис.

Въпреки продължаващото напрежение, лидерът на преходното правителство в Либия Мустафа Абдул Джалил увери, че „всичко е под контрол". Дори по време на изявлението му сблъсъците между останалите лоялни на Кадафи и подкрепящите новата власт не спряха, отбелязва агенцията.

Въпреки това представителите на новия режим признаха, че ще им е необходимо време, за да обезоръжат лоялните на полковника.

Припомняме, бунтовете срещу режима на Муамар Кадафи, който управлява Либия в продължение на 42 години, продължиха около девет месеца. Сваленият диктатор беше убит на 20 октомври в околностите на родния си град Сирт.