Иран ще потвърди в писмо до МААЕ, че ще подпише допълнителния протокол към договора за гаранциите на МААЕ и временно ще спре процеса по обогатяването на уран, заяви в Москва секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран.

“Иран се реши на тази стъпка, за да създаде по-благоприятна обстановка … в света, и временно спира обогатяването на уран, макар да счита, че то е законно право на страната”. Това е заявил Хасан Рохани по време на срещата си с руския президент Владимир Путин в Кремъл.
По думите му Иран ще подпише протокола с МААЕ, за да активизира сътрудничеството в ядрената сфера с партньорите си.

Русия подпомага Иран в строителството на АЕЦ в Бушера.
“В тази връзка не виждам препятствия да си сътрудничим с Иран в ядрената сфера”, е подчертал Путин.
Руският президент е получил от иранския си колега покана да посети Иран.

Посещението на Рохани в Москва беше предвидено за миналата седмица, но беше отложено. По това време в Москва беше израелският премиер Ариел Шерон.

В събота на среща с председателя на МААЕ Мохамед ел Барадей, Рохани обеща да предаде на агенцията два важни документа – относно съгласието на Техеран да допусне инспектори на ООН на ядрените си обекти и за спирането на обогатяването на уран.
Този дългоочакван пробив стана факт по време на преговорите на външните министри от ЕС в Техеран. МААЕ поиска иранското правителство да предостави доказателства, че Техеран не разработва ядрено оръжие.

Седмица преди да изтече крайният срок, Иран предостави на МААЕ, по думите им, отговори на всички въпроси на ООН за ядрената си програма. Експертите на агенцията трябва да проучат информацията и да подготвят отчет за срещата на директорите на агенции на ООН на 20 ноември.

Въпреки че последните събития определено означават положително развитие на кризата в Иран, все още е рано да се говори за окончателно решение на проблема.

Иранското правителство неведнъж намеква, че доброволно е предприело тази стъпка и също така доброволно може да си вземе думите обратно.