Национално движение "Екогласност" призовава всички граждански екологични организации за неучастие и отпор на поканата за Национална среща по проблемите на българската гора.

Движението е против срещата, тъй като тя е по идея и с участието на президента на Република България Георги Първанов и част от инициативата на държавния глава "Хубава си, моя горо".

Поканата е изпратена от ректора на Лесотехническия университет и председателя на Държавната агенция по горите.

Според Национално движение "Екогласност" цялата българска общественост е свидетел на масовото изсичане на горите.

„В този процес публично станаха известни тревожните факти за приоритета в това ограбване националното богатство и българската природа на най-широки кръгове от висшето държавно управление, в това число - г-н Симеон Сакскобурготски и фирми от обръчите около партиите в тройната управляваща коалиция, чийто създател и крепител е президента Георги Първанов", се казва с съобщение, разпространено по медиите .

Национално движение "Екогласност" се разграничава от опита за замъгляване на проблемите на българската гора с инициативата на държавния глава "Хубава си моя горо".

От „Екогласност" напомнят, че този химн е използван от гражданските улични протести „За да остане природа в България", започнали през лятото на 2007 година в София и спасили Странджа, а в тези дни отново е химн на националните улични протести на същата широка гражданска природозащитна коалиция - за спасяването на Рила.