Аз съм против да изграждаме армия за износ. Това заяви в ефира на bTV президентът Георги Първанов по повод задочния си спор с военния министър Аню Ангелов. Държавният глава беше категоричен, че армията има ангажимент да пази границата на страната.

Президентът заяви, че не може да се съгласи с идеята въоръжените сили да пострадат от намаляването на бюджета.

Той изтъкна, че вече е поемал отговорността за редица мерки за модернизацията на армията. Аз бях този, който даде старт за идеята на американски бази. Когато става дума за отговорност, аз съм поемал", заяви Първанов.

По отношение на случващото се в Либия, президентът заяви, че е научил от медиите за включването на фрегатата „Дръзки" в международната операция срещу Муамар Кадафи. „Аз не възразявам „Дръзки" да изпълнява такива функции, но имам особена позиция по отношение на Либия", заяви държавният глава.

Той побърза да подчертае, че не може да избере между Кадафи и бунтовниците. Според Първанов, полковникът без съмнение трябва да с ходи, защото, иначе, няма никакъв шанс за мир в Либия. Въпреки това, добави Първанов, свалянето на Муамар Кадафи не гарантира спокойствието в страната.

Първанов посочи, че към момента страната ни изглежда объркана по отношение на Джамахирията заради взаимоотричащи се твърдения. Според него сухопътната операция в Либия е неизбежна.