Модернизацията на България е без алтернатива. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на церемония по награждаване с държавни отличия на инженери, които са участвали в подготовката на проектите, строителството и въвеждането в експлоатация на участъците на подземната железница.

Държавният глава изтъкна, че народът е обединен и вярва, очаква и иска България да направи решителен скок напред като подобри инфраструктурата си в интерес на милионите българи, на стратегическото ни значение и в интерес на Европа като цяло.

По думите на Плевнелиев, в последните години сме свидетели на изграждането на модерна инфраструктура, което се е превърнало в кауза на българските институции. Обществото, общините и правителството заедно са посветени на модернизацията на инфраструктурата. Плевнелиев отчита това като много позитивно.

По неговото мнение софийското метро е пример за голям проект от национално и европейско значение.

Огромни са ползите не само за столичани, не само за българската столица, а и за цялата страна и Европа, защото чрез метрото правим връзка с обекти от национално и европейско логистично значение. Осигурява се по-добра връзка с европейски, национални и местни транспортни мрежи, доволен е президентът.

Той изтъкна, че през 2015 г. общата дължина на линиите на метрото в София е 39 км с 34 функциониращи метростанции. По думите му, проектът за столичното метро бил много по-добър и ефективен от други европейски проекти.

На прав път сме нашата столица да стане много по-екологична, зелена, достъпна. Метрото е незаменим фактор като главна транспортна артерия на София. Благодарение на него столицата ни е по-атрактивна дестинация за живот, бизнес и култура, убеден е държавният глава.

Той удостои шефа на „Метрополитен" инж. Стоян Братоев с орден „Стара планина" първа степен. Плевнелиев го похвали, като изтъкна, че са малко българите, които са истински професионалисти в това, което правят и с толкова голямо сърце да поемат такъв голям проект по пътя за модернизация на столицата.

С медали „За заслуга" президентът отличи инж. Кирил Зайков, инж. Валентин Тодоров, инж. Димитър Тодоров и инж. Божидар Божинов.