Синият кандидат за столичен кмет Прошко Прошков съобщи, че преди 20 дни Столична община е обявила поръчка за изграждане на части от така наречената „ електронна община" и настоя поръчката да бъде оттеглена.

Прошков поясни, че тя е на стойност 3 милиона лева, след като вече Общината е изхарчила близо 4 млн. лева за консултантски услуги по същия въпрос.

По думите му обявяването на поръчка в „12 без 5" преди изборите за токова стратегическо нещо като електронното управление - общуването с гражданите, показва отношението на Общината към гражданите - с тях се държи сякаш не идват избори и вкарва в ангажимент Столичния общински съвет.

Тази електронна община, която предлага ГЕРБ няма да доведе до качествена промяна на отношенията ни с Общината, подчерта Прошков и добави, че това била концепция, която дава само техническо решение на проблемите на администрацията.

Нямаме нужда от Община, която да се държи като секретна служба, като ДАНС, изтъкна Прошков и подчерта, че Общината трябва да е достъпна и отворена.

Необходима е проследимост на всеки лев - да могат хората и фирмите да си видят данъците и таксите в реално време, къде и как се харчат, категоричен е Прошков.

Не може да се въвежда поредна електронна система, която не е в услуга на гражданите и след провала на електронната система за детските градини, провала с личните документи, подчерта още Прошков.

Според него сегашното управление не е способно да създаде система в услуга на гражданите. Ако искаха публичност, можеха да изпълнят решението за създаване на публичен регистър за обществените поръчки, което е от преди 3 години и трябваше да бъде изпълнено януари 2009 г, каза кандидат-кметът.

Цялата политика досега е бариери, бариери, бариери пред гражданите. Ако това са високотехнологични бариери - аз не ги искам!", заяви Прошков и отправи призив Столична Община да спре поръчката и да остави на следващото управление да направи компетентно електронно управление в услуга на гражданите.

Електронната община трябва да възстанови доверието, категоричен е Прошков и апелира Фандъкова да спре да мисли с термини на сигурността. По думите му тя оставя сигурността като приоритет на София, а забравя за образованието, което води до проблеми със сигурността.

По-късно и БСП кандидатът Георги Кадиев поиска от кмета на София веднага да преустанови процедурата за избор на изпълнител за обществена поръчка: „Системна интеграция в Столична община".

„Процедурата вероятно ще е за над 3 млн лева, като за същата работа вече бяха платени 3.6 млн лева при друга поръчка за системен интегратор през 2008", заяви Георги Кадиев, който е и общински съветник.

по думите му, тогава парите са били платени на фирма "Аксиор" ООД, собственост на съпруга на бившата съдружничка на Андрей Иванов и сегашна депутатка от ГЕРБ Стефани Михайлова.
За дадената поръчка Георги Кадиев сигнализира общинската комисия за конфликт на интереси на председателя на СОС Андрей Иванов.