Намаление на цената на природния газ с 13,3% от началото на април предлага държавната „Булгаргаз", съобщава Money.bg. По-конкретно предложението им е цената да се понижи с 80,45 лв. за 1000 куб. метра и през второто тримесечие да бъде 522,69 лв. за 1000 кубика.

Това е предварителната прогноза на компанията, която е изготвена на базата на очакваните по-ниски доставни цени на синьото гориво за второто тримесечие, обясняват от дружеството.

Окончателното предложение за цените ще бъде внесено в ДКЕВР на 11 март. Ако то бъде прието от компанията, най-вероятно може да очакваме намаление на цената на топлоенергията в края на отоплителния сезон. Причината е, че всяка промяна в цената на природния газ с повече от 5% води и до промяна в цените на основните топлофикации у нас.

Припомняме, че цената на природния газ се формира на база на цените на петрола на Средиземноморския пазар, както и на цената на мазута и газьола.
В световен мащаб цената на петрола се понижи от юни 2014 г. досега с около 50% като цената в момента е малко под 50 долара за барел.