Правителството на Сърбия не е приемало ново решение по реализацията на „Южен поток", докато има работа, която съответства със запланувания проект. Това обяви на пресконференция в Белград сръбският премиер Александър Вучич, предаде РИА „Новости".

Решението трябва да бъде прието от правителството, което не е провело заседание. Всичко се изпълнява както е планирано. Ако има някакви промени, правителството ще приеме решение и ще уведоми за това", каза Вучич.

Той не уточни какви нови стъпки по „Южен поток" могат да бъдат приети, но изрази надежда, че ще бъде проявено „повече търпение" във връзка с тези решения.

По-рано вицепремиерът на Сърбия Зорана Михайлович заяви пред сръбския „Блиц", че Сърбия ще трябва да отложи началото на строителството на „Южен поток".

Михайлович изрази позицията си след след вчерашото съобщение на българския премиер Пламен Орешарски, че проектът "Южен поток" ще продължи само след като бъдат отстранени всички забележки на Брюксел и уточнен начинът на неговото изпълнение по-нататък.

"България е възел и затова, докато не приключат разговорите на България с Брюксел и на ЕС с Русия, и ние спираме. Или докато Русия не промени трасето. Но разбира се, резултатът и от единия, и от другия сценарий означава отлагане на работите и в нашата страна", поясни тя.

Решението на България e в отговор на искане от страна на Европейската комисия, която обвинява страната ни, че нарушава европейските правила в търга за изграждането на газпровода като привилегирова руски и български компании. ЕК иска споразуменията за „Южен поток" да отговарят на нормите на Третия енергиен пакет.

Вчера след срещата си с трима американски конгресмени премиерът Орешарски обяви, че е разпоредил да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток", докато текат консултациите с Европейската комисия.

Днес депутатът от Държавната дума на Русия Валерий Язев заяви, цитиран от ИТАР-ТАСС, че преустановяването на строителството на газопровода „Южен поток" е изгодно само за САЩ.