Русия разполага в Крим голямо количество модерни оръжия, които заплашват южния фланг на НАТО - България, Румъния и Турция.

Това заяви един от лидерите на кримските татари Рефат Чубаров, цитиран от украински медии.

Председателят на кримския Меджлис изтъкна, че Русия в момента представлява реална заплаха за тези държави, разполагай своите оръжия там.

Той смята, че руският президент Владимир Путин се подготвя за тежки преговори.

"Путин и неговият вътрешен кръг не изключват възможността за руско изтегляне от
полуострова, но по такъв начин, че да не бъде изтълкувано като  тяхно поражение. Те ще се опитат да запазят своя имидж", каза Чубаров, цитиран от БТА.

Депутатът във Върховната рада и лидер на кримските татари Мустафа Джемилев заяви по-рано в интервю пред „Радио Свобода", че окупационните руски власти са започнали разполагане на ракети в Крим, които са способни да носят ядрен заряд.

От Държавния департамент на САЩ предупредиха Русия, че ядрено оръжие в Крим няма да остане без отговор.

В същото време от украинското военно министерство заявиха, че не разполагат с информация за такива ракети в Крим. Военният министър на Украйна Степан Полторак поясни обаче, че могат да бъдат разположени ядрени оръжия на полуострова.

Според него такава стъпка би била голяма заплаха за Украйна и за целия свят, тъй като Крим се явява стратегически важна територия.