Няма опасност от вторично обгазяване, след като катастрофиралата край Дебелец автоцистерна бе изтеглена със специална техника на пътното платно. Това отне четири часа.

Екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" приключиха операцията по прехвърлянето на опасния химикал в здрава.

По време на различните етапи на изправяне, изтегляне на цистерната и при преточването на химикала не беше допуснат теч.

Междувременно от районната екоинспекция съобщиха, че резултатите от водните проби, взети от района на инцидента, категорично посочват, че замърсяване със стирол е причина за масово измиране на риба в р. Белица.

Екоинспекторите не са установили замърсяване на р. Янтра, в която се вливат водите на р. Белица.

До обяд в Спешно отделение на областната болница във Велико Търново са потърсили помощ двама пациенти от района на Дебелец заради екологичната ситуация, предизвикана от преобърналата се цистерна с отровно вещество.

Те са прегледани, не са установени поражения от изтичането на токсичния газ и са изписани. Въпреки това МЗ препоръчва при дразнене на кожата, лигавицата на очите, носа или гърлото да се търси медицинска помощ.

Междувременно по-рано днес кметът на Дебелец Димитър Димитров заяви, че между 2200 и 2300 жители на Дебелец са евакуирани вследствие на катастрофата със цистерна, натоварена с химическо вещество.

До 5.00 часа тази сутрин са били евакуирани 350 жители от къщите в близост до река Белица. След това поетапно е бил евакуиран почти целия град. Останали са хората по високите части, където няма обгазяване.

Хората са били настанени във Велико Търново и Килифарево.

Той посочи също, че концентрацията на вредни емисии във въздуха намалява. „Ще изчакаме високите температури, да не би да се получи вторично изпаряване от почвите", каза Димитров.

Жителите на града са евакуирани с автобуси, линейки, личен транспорт. Имало е хора, кои са неподвижни и са превози с линейки.

Няма хора с оплаквания заради обгазяването. Не е търсена медицинска помощ.

„В момента на центъра, където се намирам концентрацията на вредни емисии е нулева", посочва Димитров. По думите му по течението на реката продължава обгазяването към Чолаковци, защото има изтичане на отровното вещество във водата.

Според сигнал, подаден от местен жител за Би Ти Ви, химикалът се е разлял в река Белица, която се влива в Янтра и миризмата се усещала в района на квартал Чолаковци във Велико Търново. Информацията за замърсяване на реката не е потвърдена, макар че инцидентът е станал в непосредствена близост до нейното дере.

По-рано днес съобщихме, че отровен облак е преминал над Дебелец след катастрофата с цистерна, натоварена с химическо вещество, станала тази нощ.

Малко след това началникът на Областната служба по противопожарна безопасност и защита на населението-Велико Търново комисар Йордан Йорданов заяви, че облакът е отминал и концентрацията на веществото във въздуха е започнала да спада.

По думите на комисар Йорданов цистерната е била натоварена със стирол. Веществото дразни очите, дихателните пътища и е лесно запалимо. Той увери, че при преливането на отровното вещество от цистерната ще бъдат взети всички необходими мерки.

Припомняме, че цистерна с химикали се преобърна и препречи пътното платно на пътя Килифарево - Велико Търново, в района на град Дебелец тази нощ.

Инцидентът е станал  в 00:48 часа. Получил се е теч и е предизвикал опасност за образуване на отровен облак.

В района на инцидента работят пет екипа на ПБЗН. За евакуация на населението са били осигурени експедитивно осем автобуса. Първи са били евакуирани 51 деца от детския дом в Дебелец, като 20 от тях са бебета.

Предприети са мерки за ограничаване на достъпа до мястото на инцидента в радиус 150-200 м. и е спряно движението на моторни превозни средства.

Създадена е организация за замервания на вредностите и се следи посоката на вятъра. Отчетени са превишения на ПДК за вредни емисии в атмосферата.

На мястото на произшествието работят 3 пожарни автомобила, 1 аварийно спасителен автомобил и 1 автомобил за химическа защита с 17 служители на ОУПБЗН - Велико Търново и 10 автомобила с 42 служители на РУП - Велико Търново.

Събран е свободния от дежурство състав на РУПБЗН-Велико Търново, които са в готовност да се включат при необходимост. Дейностите по неутрализиране на замърсяването продължават с обливане на цистерната с пяна. Изпратена е оперативна група от ГД „ПБЗН" от София.

По-рано директорът на Областната дирекция на МВР Велико Търново комисар Живко Коцев съобщи, че цистерната, обърнала се в Дебелец, е натоварена с химическо вещество, което е изключително отровно.

Към 3.30-4.00 часа тази нощ в полицията е получен сигнал за обърната ТИР-цистерна с турска регистрация, управлявана от турски водач.

Според комисар Коцев най-вероятно турският водач е заспал и затова е предизвикал катастрофата, в резултат на което е излязъл от пътя и може би 30-40 метра се е влачил по тревната площ. При инцидента е станало изтичане на веществото.

По думите на Коцев това е наложило да бъдат взети спешни мерки и е било взето решение за евакуиране на най-близкия град Дебелец, за да се предотвратят човешки жертви.