БСП започна събирането на подписи за създаване на временна анкетна комисия за Дюнигейт. Това съобщи на брифинг в НС Ангел Найденов.

Социалистите предлагат комисията да е на паритетен принцип с по един депутат от ПГ и един независими. Червените се надяват председателското място да се оглави от представител на опозицията.

От БСП са съгласни тази комисия да разследва сделките със заменки от 2003 насам, но искат акцентът да е сделката с дюните в Несебър.
Ангел Найденов подчерта, че социалистите са резервирани към идеята комисията на Яне Янев да се самосезира и да поеме казуса.

Комисията на г-н Янев буквално е сведена до пощенска кутия, каза червеният депутат.
По думите му комисията на лидера на РЗС основно препраща сигналите до нея към различни държавни институции. В същото време сигналите на социалистите са спирани, а се разследват действия на предишното управление.

От БСП изразиха надеждата заявената подкрепа от премиера Бойко Борисов за създаване на анкетна комисия да намери отражение при гласуването в пленарна зала.

Чия е политическата отговорност за този скандал, попита Ангел Найденов. Според него отговорни са министрите Мирослава Найденов и заместничката му Светлана Боянова, Нона Караджова и Лиляна Павлова.

Основната отговорност е на министър-председателя Борисов и ГЕРБ, допълни още червеният депутат.

Социалистите обаче не очакват някой от посочените от тях министри да се сбогува с поста си. Димчо Михалевски пък подчерта, че имал информация, че интересни лица, близки до управляващите, участват в офшорната холандска фирма, свързана с Дюнигейт.
Заради некомпетентността на Светлана Боянова пък ЕК може да ни спре Програмата за развитие на селските райони.