У нас няма активна скринингова програма за хроничните обструктивни белодробни заболявания. Това съобщи във Варна председателката на Българското дружество по белодробни болести доц. д-р Диана Петкова, цитирана от БНР. Тя допълни, че в Министерство на здравеопазването вече е внесено предложение за приемането на такъв документ.

По данни на Световната здравна организация, през 2020-та година хроничните обструктивни белодробни болести ще са трета причина за смърт в световен мащаб. Доц. Петкова обясни, че в България не са правени големи популационни проучвания по отношение заболяваемостта и болестността от белодробни болести. По думите й ние не се отличаваме от данните за Европа, напротив, нашите данни са много сериозни.

Специалистката коментира, че в реферирани списания е било публикувано, че въздухът в страната ни е замърсен и тя се нарежда сред петте топ в Европа с най-лош въздух. Може градовете ни да са добри за живеене, но въздухът е лош, заключи доц. Диана Петкова.

Утре от 10.00 до 14.00 часа в 12 български града на публични места всеки ще може да тества състоянието на белите си дробове.