Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън заяви, че САЩ имат план за военен удар срещу Иран, предаде АП.

Според адмиралa обаче би било лоша идея той да бъде приложен.

Мълън - най-висшият американски военен - често е предупреждавал, че удар по Иран би имал сериозни и непредвидими последици в Близкия изток.

Същевременно той посочва, че опасността Иран да се сдобие с ядрено оръжие е неприемлива. Барак Обама също предупреди Иран, че търпението на САЩ не е безкрайно.

Мълън не каза кой от двата варианта според него е по-лош. Той обаче подчерта в предаване на телевизия Ен Би Си, че военният удар остава вариант, ако възникне нужда.

Адмиралът е на мнение, че икономическата криза в САЩ в никакъв случай не трябва да кара Вашингтон да се изолира и да се откаже от ролята си на велика сила, предаде АФП.

Адмиралът увери, че се стреми да укрепи отношенията на САЩ с икономически влиятелни държави като Индия, Бразилия и Китай. Мълън обаче упрекна Пекин, че е прекъснал връзките с американската армия и заяви, че американските морски пехотинци ще продължат да действат в Жълто море въпреки критиките на Китай.