В късния следобед на миналия петък група граждани са изпратили отворено писмо до президента Росен Плевнелиев с искане да бъде оттеглена номинацията на Борис Велчев за конституционен съдия. Писмото е придружено от подписка в негова подкрепа, която се разпространява в интернет.

Припомняме, на 11 октомври Росен Плевнелиев обяви номинацията на настоящия главен прокурор за конституционен съдия от неговата квота. Мандатът на Велчев в прокуратурата изтича в началото на следващата година, а процедурата за избор на негов наследник от ВСС вече може официално да започне.

В отвореното писмо са оспорени публикуваните на сайта на президентството мотиви за номинацията на Велчев. По повод изтъкнатото в мотивите въвеждане на информационна система във ВКП, авторите на отвореното писмо конкретно пишат, че „въвеждането на една информационна система няма как да бъде отговорност на главния прокурор, макар и да зависи от неговата подкрепа". В писмото също се поставя под въпрос дали от въвеждането на тази информационна система са последвали някакви осезаеми резултати.

Авторите твърдят, че Борис Велчев носи лична вина за неуспехите на прокуратурата и припомнят случаи на слаби обвинения и откази от започване на производство, известни от медиите. Писмото също припомня оценки за прокуратурата от мониторинговия доклад на ЕК за България и от Държавния департамент на САЩ, както и признанията за пропуски в отговор на тези доклади, които самият Борис Велчев прави.

Все още няма официален коментар от пресцентъра на президентството. Плевнелиев в момента е на посещение в Израел и Палестина, което ще продължи до утре.