Лидерите на шест балкански държави се обърнаха към ЕС, че започват да стават нетърпеливи по отношение дългото чакане да се присъединят към съюза. Те поискаха и средства от ЕС, за да продължат с прокарването на реформите, съобщава Ройтерс.

Премиерите на Сърбия, Черна гора, Македония, Босна, Косово и Албания, всички те се надяват да се присъединят към ЕС, обявиха, че тяхното сътрудничество трябва да бъде възнаградено с проекти като нови пътни артерии и жп връзки.

Те се срещнаха по време на Виенския икономически форум в албанската столица Тирана. По време на форума страните от региона представят свои икономически проекти.

Уморихме се от семинари. Нуждаем се от пари от фондовете на ЕС и след това ще видите усмивките ни", заяви сръбският премиер Александър Вучич.

Той подчерта, че ситуацията на Балканите все още е деликатна, имайки предвид насилието в Македония през май.

Словения и Хърватия са единствените държави от Западните Балкани, които се присъединиха към ЕС. Другите държави се бавят заради конфликтите през 90-те години на XX век и липсата на желаните от ЕС реформи.

По време на срещата между лидерите Вучич се ръкува с косовския си колега Иса Мустафа - момент, който би бил немислим преди няколко години.

Сега Сърбия и Косово обсъждат начини за подобряване на живота на техните граждани. Мустафа заяви, че Косово иска път, който да свързва страната със Сърбия.

Албанският премиер Еди Рама съобщи, че балканските лидери искат прогрес.

Не искаме да позволим умората от търпението по отношение на присъединяването към ЕС да се превърне във враг. Трябва да видим конкретни резултати, изтъкна той.

От шестте държави само Черна гора активно преговаря с ЕС. Сърбия, Македония и Албания са официални кандидати. ЕС сигнализира, че е малко вероятно да приеме нов член до края на това десетилетие.

Бившият външен министър на Германия Йошка Фишер заяви по време на срещата, че балканските лидери повдигат разумни позиции.

Ако искате да имате регионално сътрудничество, вие се нуждаете от свързаност, улици, жп връзки. Това е важно, изтъкна той.