Министърът на околната среда и водите Нона Караджова отмени становището по екологична оценка на директора на РИОСВ-София за съгласуване на Специализиран подробен устройствен план  на туристическа и ски зона "Алеко".

Припомняме, в края на август Експертният екологичен съвет към екоинскепкцията даде положително становище за плана на „Туристическа и ски зона Алеко".

От МИОСВ посочват, че главните мотиви, с които се отменя съгласуването са свързани с няколко констатирани обстоятелства: 

  • със становището на директора на РИОСВ-София, е съгласувано изграждането на съоръжения за ски спорт и други обекти в различни зони на парка, които влизат в някои противоречия с режимите за строителство, въведени с Плана за управление.
  • посочените в становището мотиви за одобрението на СПУП са недостатъчно аргументирани, тъй като в Доклада по оценка за съвместимост липсват оценки по отношение степента на въздействието върху някои местообитания и видове, които са предмет на защитени зони „Витоша" от мрежата на Натура 2000.
  • предписаните общи мерки дават възможност възложителят да променя при проектирането местоположението на трасетата и съоръженията, което поставя под съмнение предмета на оценките и заключенията за въздействието на СПУП върху природния парк и защитените зони.
  • в становището не е поставено изискване за извършване на оценка за съвместимост на отделните инвестиционни намерения, което е недопустимо при дадената възможност за промени при последващото проектиране.
  • не става ясно по какъв начин и дали е взета предвид информацията, постъпила от консултациите с обществеността, при постановяването на становището.

Становището на РИОСВ - София беше обжалвано от Държавна агенция по горите, директора на Дирекция Природен парк "Витоша" към Държавната агенция по горите, Сдружение "Витоша ски и сноуборд училища" и WFF Дунавско-Карпатска програма.