Класираните за записване в детските градини в София са обявени в информационната система на Столичната община и в самите детски градини.

Засега става ясно, че чакащите деца за записване са около 8 000. Местата за записване са едва 7 000, а желаещите - 15 000.

Периодът за първо записване е от 2 до 13 юни.

Детските градини в София работеха до обяд, за да могат родителите на място да бъдат консултирани от директорите на детските заведения за процедурите по записване.

При свободни места ще има и второ класиране и записване.

1/3 от класиралите се са деца с предимство

На списъците ще бъдат обявени имената, както на приетите, така и на първите 10 чакащи.

Записването става на място в детската градина с подадено заявление.

На 14 и 15 юни ще има второ класиране, след което от 16 до 20 юни родителите ще имат възможност да отидат до детските градини да се запишат.

Припомняме, кампанията при кандидатстването на децата беше на ръба на пълен провал.

Началото на записването бе обявено за 9.00 часа на 4 февруари 2008 година, но заради блокиране на сайта реално много родители не успяха да се включат в посочения час.

Очевидно е, че голям брой деца не са класирани.

Така например, дете, което е кандидатствало в няколко детски градини и няма предимства пред другите (братя/сестри във въпросното заведение) на повечето места е 24-25-то подред. В някой градини пред детето има 173 чакащи.

Според информация, публикувана на сайта, в който са обявени приетите деца, е посочено, че въпреки големия интерес от сутринта, системата работи нормално.
Натоварването е високо, но далеч под максималния капацитет и няма индикации за атаки срещу на системата, се допълва в съобщението.

В него присъства уверение, че състоянието на системата непрекъснато се наблюдава и съществува готовност за реакция при проблеми.

От администрацията на информационна система за обслужване на детските градини допълват, че поради голямото натоварване на екипите на разработчика-оператор и на Столична община няма да отговарят на въпроси през събота и неделя.

Не мисля, че цифрата от 8 000 ще се запази.

Това заяви помолена за коментар директорът на началник на дирекция „Образование" в Столичната община Мария Минчева пред news. bg. По-думите й по-скоро цифрата ще спадне до тази от миналогодишната кампания, която е била 3 500 деца.

Има случаи, когато деца вече са записани и се обучават в градини, но родителите им, след като са разбрали за кампанията, отново са ги записали. Има и случаи, в които родители, чието дете е класирано за дадена детска градина се отказват от нея, заяви тя.

В отговор на въпрос, че надали броят на тези случаи е толкова голям, че да рефлектира сериозно на цялостната ситуация с проблема с местата в градини, Манчева заяви, че е още рано да се говори с конкретни цифри. Нека да изчакаме края на месеца, за да говорим с цифри, каза тя.

Огромен брой от класиралите се деца са деца с предимство. Манчева уточни, че това са 1/3 от кандидаствалите.

Минчева призна, че проблемът с детските градини е изключително сериозен и добави, че в момента се работи по две направления - строеж на нови градини и разширяване на вече съществуващите такива. По думите й в това са вложени 80 милиона лева.

Запитана дали все съществува проблем с персонала в детски градини ( голям брой мед. сестри подадоха молби за напускане, заради ниските възнаграждения - бел.ред.), Манчева каза, че това също е много сериозна пречка за функционирането на градините.

Не може подобна работа да се заплаща с 220лв., заяви тя и добави - в един момент ще се получи така, че ще имаме нови детски градини, но няма да имаме персонал, който да работи там.

Манчева уточни, че не разполага с конкретна информация колко от сестрите са потърсили ново работно място и колко са се заврнали на старото, но добави, че според нея, те са в "изчаквателна позиция".

Смятам, че те имат желание да работят в тези детски градини и сега изчакват, за да видят какво ще се случи със заплащането им, допълни тя.