Държавата не би могла да наложи намаляване на лихвите по кредитите.
Такова мнение изрази в ефира на БНР председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян, съобщава money.bg.

„Мисля, че вече всички, които имат малко повече разум в глава, разбраха, че господин Дянков все пак не идва от Северна Корея, а от Америка. Той много добре знае, че нито може административно да управлява лихвите, нито може с тристранната комисия да реши какъвто и да е проблем, свързан с лихви, банки и т.н., защото устройството на държавата е друго", посочи Хампарцумян.

По негово мнение като нападне банките финансовият министър отбива вниманието от себе си или от гафовете, които е направил.

„Държавата, включително г-н Дянков, има банка. Министърът на финансите е принципал на Банката за развитие и съвсем спокойно биха могли от там да започнат с намаляването на лихвите. Но както виждате, не само че не са започнали, но няма и да го направят, защото пазарът не го позволява", поясни Хампарцумян.

2012 г. е много трудна за прогнозиране, категоричен е председателят на Асоциацията на банките в България. По думите му, това, което пречи на бизнеса да инвестира, е, че средата е трудно предсказуема.

„Аз не вярвам в катастрофалните сценарий за разпад на еврозоната и еврото. По скоро ще се намерят пътищата за по-пълна интеграция на държавите, за по-добра финансова дисциплина. Начинът, по който това ще бъде направено, много трудно може да се предскаже. Съответно бизнес решенията трудно биха могли да се вземат когато има една такава въпросителна", изтъкна финансистът.

Вчера вицепремиерът Симеон Дянков каза, че на тристранен съвет, на който ще бъдат поканени представители на БНБ и на Асоциацията на търговските банки, ще бъдат засегнати въпросите с лихвите по кредитите.