Твърде много тревожни моменти в "земното ни битие" притесниха вицепрезидента Маргарита Попова, която взе участие в кръгла маса на тема „Бъдещето на европейската дипломация".

Тя предупреди дипломатическия корпус у нас, че светът се намира в потенциална и частична Трета Световна война. Нашето битие, по думите й, е прозаично, но то е битие в търсене на сигурността.

Според вицепрезидента в предизборната кампания ги няма важните теми. Тези теми са важни и трудни, както и изключително отговорни. За всяка дума трябва да се носи отговорност, защото тези теми са не само предизвикателство за днешния ден, те събудиха нашето чувство, нашата чувственост, нашите знания и провокираха нашия опит твърде далече назад във времето, категорична е Попова.

Тя е притеснена от „поразително променящия се свят, в който някои волно или неволно променят базови характеристики". Попова акцентира върху новото политическо лидерство във външната политика и каза, че на 21 септември е отбелязан Световният ден на мира. Попова подчерта важността на „повратностите на живота ни днес, които са видими не от вчера, но ги споменаваме, характеризираме ги и понякога дори помпозно ги прочитаме в дискурса на обърната реалност, в която живеем днес".

Какъв е този наш 21-ви век, който накара някои да забравят да мислят човешки, да загубят отдавна равновесие от човешка алчност за власт и печалби, за повече власт и повече печалби, попита Попова. Кой би могъл да живее днес с несвито сърце от видимата опасност на не едно място по света да избухне пожарът на разрухата, продължи с въпросите тя. Кой ще бъде спасен и коя част на човечеството ще бъде спасена, пита още Маргарита Попова.

Настоящият век е век на радикални промени, изтъкна вицепрезидентът. Мениджърът от вчера, днес не е в състояние нито като знание, нито като опит и морал да обозре днешния нов исторически ден и да го преподреди в съзнанието на човешкото общество в порядък за свобода, сигурност и демокрация, каза Попова. Мениджърът от вчера е негоден да направи това.

Днес дебатът е за нашия нов свят, който трябва да проумеем и да се откажем да управляваме с загубените от десетилетия бледи и безплътни клишета, които обслужиха едни, освободиха ги от грях и морал, а други натовариха, смята вицепрезидентът.

Човечеството се намира в частична и потенциална Трета Световна война, сподели Маргарита Попова, цитирайки анализ на Ватикана. Конфликтите изглеждат само териториално очертани, но са в състояние да запалят глобална унищожителна разруха. Реакциите не са адекватни. Липсва онова политическо лидерство, по думите й, посветено на общественото благо.

Според нея международната общност пък е затрупана с множество стратегии. Тя трябва да се събуди срещу най-страшното зло - насилието, войната, унищожението, призова вицепрезидентът. Старият геополитически ред се разрушава. Никой политик според нея не е предпочитал да бъде загатната темата за световния ред, за пренареждането, последиците, които се сочат като причини за днешната неотминала и измъчваща толкова държави криза.

Говорим за нисък растеж, безработица, инвестиции, енергийна ефективност, диверсификация, а истинската причина или част от нея е огромната корупция, неглижирането на закона, морална разруха, които ерозираха човешкото общество, институциите, отнеха ни удовлетворението да бъдем закриляни от талантливи и умни хора, каза още вицепрезидентът. Свикнахме, по думите й,  с понятията свобода, сигурност, правосъдие. Европа все още не се е сдобила с атрибути на държавност, смята още Маргарита Попова.