Астрономи са открили черна дупка, която има 12 млрд. пъти по-голяма маса от тази на Слънцето.

Новото откритие, описано в проучване, публикувано в едно от най-престижните научни списания - Nature, може да оспори общоприетата теория относно това, как черните дупки са се образували.

Суперголямата черна дупка, която се смята, че се е образувала само 875 млн. години след Големия взрив, е най-голямата черна дупка, която е била откривана за периода, когато Вселената е била само на 6% от сегашната си възраст.

Това поставя под въпрос скоростта, с която черните дупки нарастват.

„Формирането на такава голяма черна дупка толкова бързо е трудно да бъде изтълкувано с теориите, с които разполагаме към настоящия момент", казва д-р Фуян Биан от Изследователския институт по астрономия и астрофизика към Австралийския национален университет, който е авторът на статията в сп. Nature.

Тъй като те поглъщат маса, черните дупки създават радиационно налягане, което отблъсква масата, като поставя предел на растежа на черната дупка.

Фактът, че новооткритата черна дупка има толкова голяма маса, поставя под въпрос фактора „предел на растежа" на черните дупки.

„Как се е изградила такава голяма черна дупка за толкова кратко време", пита Сю-Бин Ву от Пекинския универсисет, водещият автор на изследването.